BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 200€
VSI IZDELKI SO IZDELANI ROČNO
POZLATA JE IZ 18 KARATNEGA ZLATA

VENETSKI KONJ (mala skulptura), simbol moči, plemenitosti, modrosti, lepote ...

Hiter predogled

Podoba Venetskega konja je ena najbolj izrazitih podob iz starejše železne (halštatske) dobe.
Konj je pomenil Venetom skorajda božansko bitje. Konji so upodobljeni povsod, vendar ne v naravni obliki kot pri Grkih in Rimljanih, temveč v stilizirani. Stilizirana oblika odraža pri upodobitvi konja tisto, česar narava ne zmore, to je njegovo poduhovljeno naravo.

V primeru, da trenutno izbranega artikla ni na zalogi, vas bomo kontaktirali.

* Obvezna polja

121,00 €

Opis izdelka

VENETSKI KONJ
s
imbol moči, plemenitosti, modrosti, lepote ...
Mala skulptura (porcelan, pozlata (18 karatno zlato), bela glazura, kamniti podstavek)
Venetski konj – 10 cm x 9,5 cm x 3 cm,
Venetski konj na kamnitem podstavku  – 12 cm x 12 cm x 6 cm

Podoba Venetskega konja je ena najbolj izrazitih podob iz starejše železne (halštatske) dobe. Vseh figur, ki se pojavljajo na situlah, ni mogoče zajeti v kratek prikaz. Opis nekaterih, v njihovem simboličnem pomenu, bi bil do neke mere tudi tvegan. Nikakor pa ne v primeru venetskega konja, ki je bil Venetom skorajda božansko bitje. Kako stoletje zatem, ko je upodobljen na situlah, tudi grški in rimski pisci navajajo, da so bili Veneti v reji konjev najboljši. Konji so upodobljeni povsod, vendar ne v naravni obliki kot pri Grkih in Rimljanih, temveč v stilizirani.
Stilizirana oblika odraža pri upodobitvi konja tisto, česar narava ne zmore, to je njegovo poduhovljeno naravo. Eden izmed prvin le-te je “konj kot prijatelj človeku, njegov spremljevalec, njegov tovariš”. Priznati moram, da me je stilizirana oblika konja na situlah, četudi v miniaturi, takoj pritegnila, tako da sem po njej poskušal izdelati in tudi izdelal figuro venetskega konja v skoraj naravni velikosti. Nastal je kip izredno milega izraza, kip konja, iz katerega izhaja nekakšen božji mir.
Kaj hitro je ta kip pritegnil pozornost javnosti in tako se danes njegovi dvojniki v nadnaravni velikosti nahajajo na več mestih: v WTC-ju v Ljubljani, na Mestnem trgu v Slovenj Gradcu, pred palačo Združenih narodov v Ženevi, v Neburgu pri Sočiju ob Črnem morju in pred nekdanjim parlamentom v Jeruzalemu.
“S konjem miru ali z duhovnim konjem, ki sem ga izluščil iz znamenite situle iz Vač, obujam prastaro kulturo Slovencev – kulturo Venetov. V njem sem upodobil duhovnost človeka …”
 

IZDELEK JE ROČNO DELO!